Fontos, hogy cukorbetegsége sikeres kezelése érdekében vércukorszintje a normálishoz közelítsen. Ha vércukorszintje évekig magas marad, szervezetét károsíthatja: szívbetegséghez, sztrókhoz (agyi vérkeringési zavar, szélütés, trombózis), látási problémákhoz, vesebetegséghez és idegkárosodáshoz vezethet. Ezek a cukorbetegség szövődményei.
Ha vércukorszintjét a lehető legközelebb tartja a normálishoz, számos olyan szövődményt megakadályozhat, amely az idegeket és a vérereket érintené a későbbiekben. Ezen kívül a megfelelő kontroll segít Önnek abban is, hogy életminősége jobb legyen. A normális vércukorszint általában 4-6 mmol/l között van étkezés előtt. Mivel a vércukorszint étkezések után megemelkedik, az étkezések előtti és étkezések utáni vércukorértékek különbözőek. Vércukorszintjét az alábbi értékeken kellene tartania*:
Éhomi vércukorérték (mmol/l)
Laboratóriumban mérve ≤ 6,0
Önkontrollosan mérve ≤ 5,5
Étkezés után 1,5-2 órával mérve (mmol/l)
Laboratóriumban mérve <7,5
Önkontrollosan mérve <7,5
Ezeket a javasolt vércukorszint-tartományokat „célértékeknek” nevezik. Az Ön személyes célértéke ennél magasabb vagy alacsonyabb is lehet. A gondozó egészségügyi személyzet segít megállapítani azt a vércukor-célértéket, amely megfelelő Önnek.
Írja be az alábbi üresen hagyott helyre, vagy a cukorbeteg naplójába saját vércukor-célértékét, és mindig tartsa kéznél.
Vércukor-célértékem étkezés előtt: _____________
_______________ órával étkezések után vércukor-célértékem: _______________
Forrás: Magyar Diabates Társaság