Számos komoly egészségügyi problémához vezethet az eritrit fogyasztása egy új tanulmány szerint – pedig az édesítőt széles körben használják a cukor kiváltására, írja a HVG.
A cukor egészségesebb(nek vélt) alternatívájaként használt különféle édesítőszerekről több dolog is kiderült már, és ezek sokszor nem biztatóak: egy kutatásban kiderült, hogy az aszpartám szorongóvá tette a kísérleti egereket, de arra is fény derült, hogy a cukorpótlók a bélrendszerre és az anyagcserére is rossz hatással lehetnek.
Most az eritrit nevű cukorpótlóról állapították meg kutatók, hogy az komoly problémákkal hozható összefüggésbe: véralvadással, stroke-kal, szívrohammal és akár halállal is – derül ki a Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmányból, melyet a HVG ismertet.
Mint a kutatók kiemelték: azoknál, akiknél megvan a szívbetegség kockázati tényezője – ilyen a cukorbetegség is –, azok, ha magasabb a vérükben az eritrit-szint, kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot vagy szívrohamot.
A tanulmány arra mutatott rá laboratóriumi- és állatkísérletekre támaszkodva, hogy az eritrit a vérlemezkék könnyebb alvadásához vezethet – a leszakadó rögök pedig a szívbe jutva szívrohamot, az agyig eljutva pedig stroke-ot válthatnak ki.
Egy szakember, aki a kutatásban nem vett részt, az eredmények láttán a CNN beszámolója szerint hangsúlyozta: a jelek szerint az eritrit véralvadási kockázatot jelenthet, de még további kutatások szükségesek a témában. Hozzátette: célszerű lehet addig is kisebb mértékben használni az eritritet.
A Calorie Control Council nevű szakmai szövetség ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a megállapítások ellentétesek több évtized tudományos kutatási eredményeivel, miszerint a csökkentett kalóriatartalmú édesítők – mint az eritrit – biztonságosak. Hozzáfűzték: a megállapításokat azért sem tanácsos az általános populációra vetíteni, mert a vizsgált emberek eleve a szív- és érrendszeri betegségek kockázati csoportjába tartoztak.
Forrás: HVG