Egy brit tanulmány szerint a „növénydús” étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát – írja a 444.hu.
A kutatás során több mint hatvanezer embert vizsgáltak, az eredmény szerint pedig dióféléket, tenger gyümölcseit, teljes kiőrlésű gabonaféléket és zöldségeket érdemes fogyasztani. A növénydús étrend ugyanis „védőhatást” gyakorolhat a demenciával szemben, a kutatók szerint függetlenül az egyéni genetikai hajlamtól.
A tanulmány szerint a szigorú mediterrán étrendet követőknél 23 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik másképp étkeztek. Hozzátették, egyelőre nincs biztos módszer a demencia megelőzésére, de „számos bizonyíték van arra, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát” – írja a The Guardian cikke alapján a 444.hu.
Forrás: 444.hu