Az időseknél előforduló gyakori táplálkozási eltérés az elhízás és a fogyás is. Az elhízás a kevesebb mozgáshoz, a változatlan kalória bevitelhez köthető. Gyakrabban találkozunk a testi leromlással, fogyással, melynek az emésztőrendszer sorvadásától a lelki bajokig számtalan oka lehet. Időseknél mind a mennyiségi, mind a minőségi éhezéssel találkozunk.
A bevitt tápláléknak tartalmaznia kell fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitamint, ásványi anyagokat.
Betegségek és a táplálkozás összefüggése:
- fokozott kalóriabevitel: magasvérnyomás, cukorbetegség, elhízás
- elégtelen folyadékbevitel: kiszáradás, alacsony vérnyomás
- fehérjehiány: fokozott fertőzéshajlam, felfekvések, elbutulás
- kalcium-hiány: fokozott töréshajlam
- rostszegény táplálkozás: székrekedés
- vashiány: vérszegénység
Legfontosabb táplálkozási javaslatok:
- Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: legalább másfél liter folyadék fogyasztása a csökkent szomjúságérzés ellenére.
- Gyakoribb, kis adagok fogyasztása: a napi táplálék mennyiséget 5-6 alkalomra elosztva célszerű fogyasztani
- A fogsor, vagy a műfogsor ellenőrzése, javítása: javul a rágás
- Rostanyagokban gazdag ételek fogyasztása: a székrekedés természetes megoldása lehet
- Az étvágy javítása: terítés, fűszerezés, kevés vörös bor fogyasztása
Szerző: Dr. Majercsik Eszter
Forrás: idosgyogyaszat.hu