A Magyar Pékszövetség 11-ik alkalommal hirdette meg hagyományos kenyérversenyét. A Szent István napi kategória első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás Kenyér, az Innovatív kategória nyertese a Batátás kenyér.
A Balmaz Sütöde Kft. Gulyás kenyere a gulyások békés életét eleveníti fel, hamisítatlan ízélmény, tradíció, tapasztalat és minőség jellemzi a hosszú érlelésű, kovásszal és négyféle liszttel készült kenyerüket. Az innovatív kategória nyertese a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. batátás kenyere. Az egészséges trendeket szem előtt tartva az alakor ősi búzát a tájegység jellegzetes növényével, az édesburgonyával párosították. A nyertes kenyereket a fogyasztók az Ízek Utcája rendezvénysorozat keretében ismerhetik meg augusztus 19-21. között.
A kenyérrel szembeni elvárás volt:
- A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon.
- Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
- Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
- Csak természetes anyagokat tartalmazzon.
- Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.
- A kenyér 0,5 és 1,0 kg-os tömegegységben készülhet.
- A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, mely a jelentkezéskor kiküldött sablon alapján készül. (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
- Kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez valamilyen formában ( megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)
Forrás: Magyar Pékszövetség / OS