Sóhelyettesítővel csökkenthető a stroke és a szív-érrendszeri kockázat

0

A The George Institute vezetésével, és több híres egyetem részvételével egy olyan, nagy elemszámú klinikai vizsgálatot végeztek Kínában, amely a konyhasó helyettesítésének fontosságára hívja fel a figyelmet – írja a MedicalOnline. 

A randomizált vizsgálatot körülbelül 600 kínai faluban, 20 ezer olyan beteg bevonásával végezték, akik korábban vagy stroke-ot kaptak, vagy 60 év felettiek voltak magas vérnyomással.

A közönséges konyhasót (100% nátrium-klorid) egy “sóhelyettesítővel” (75 tömegszázalék nátrium-klorid és 25% kálium-klorid) pótolták. Az 5 éves utánkövetési időszakban 3 ezer beteg kapott stroke-ot, ám a sóhelyettesítőt használóknál ennek aránya 14%-kal, a szív-érrendszeri események aránya 13%-kal, a korai halálozás aránya pedig 12%-kal volt alacsonyabb.

Bruce Neal et al, Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death, New England Journal of Medicine (2021).

Forrás: medicalonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com