Post-COVID Szakambulanciát, az országban egyedülálló új ellátási formát hoztak létre Debrecenben

0

A COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően, 12 héten túl is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezik.

Különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák alakulhatnak ki. A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban egyedülálló új ellátási formát, Post-COVID Szakambulancia Hálózatot hozott létre, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, és szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja – olvasható az egyetem honlapján.

A betegek egy központi post-COVID ambulanciára, vagy fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

A COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos definíciókat a háziorvosok részére is megfogalmazták. A COVID-19-ben szenvedő betegek 10-20 %-ban elhúzódó panaszok jelentkeznek, melyek rontják a beteg életminőségét és munkaképességét. A post-COVID szindróma az akut tünetek utáni 4-12. hétig, vagy ennél is tovább tarthat.

Akut COVID-19: A COVID-19 betegség legfeljebb 4 hétig tartó jelei és tünetei.

Folyamatos tünetes COVID-19: A COVID-19 betegség 4 héttől 12 hétig tartó jelei és tünetei

Poszt-COVID-19 szindróma: A COVID-19 fertőzés alatt vagy után fellépő jelek vagy tünetek, melyek 12 hétnél tovább tartanak, és nem magyarázhatók alternatív diagnózissal. Általában tünetegyüttesek jellemzik, melyek gyakran átfedésben lehetnek egymással, az idő múlásával ingadozhatnak és változhatnak, és a szervezet bármely rendszerére hatással lehetnek. A poszt-COVID-19 szindrómára 12 hétnél előbb is gondolni kell közben felmérve egyéb alapbetegségek lehetőségét is.

Hosszú COVID: A klinikai esetdefiníciók mellett a „hosszú COVID” kifejezést gyakran használják az akut COVID-19 után folytatódó vagy kialakuló tünetek leírására. A kifejezés magában foglalja a folyamatos tünetes COVIS-19 betegséget (4-12 hétig) és a poszt-COVID-19 szindrómát (12+ hét).

A panaszok és tünetek kanyargós útvesztői nehéz helyzetbe hozzák mind a kezelőorvost, mind az alapellátás orvosát, és sok esetben akár túlzó, vagy éppen elégtelen kivizsgálás történik. Ezeknek a betegeknek a speciális ellátása érdekében a Debreceni Egyetem Klinikai Központ „Post-COVID Szakmai Szervezete” Post-COVID Ambulanciákat (PCA) hozott létre. Az ambulanciák indítás: 2021.március 1.

Forrás: Debreceni Egyetem Klinikai Központ

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com