Előzzük meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Az ősszel, iskolakezdéskor, vagy a tél végén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra – hívja fel a figyelmet a magyarmezogazdasag.hu.
Ha a megfázás első tüneteinél (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) használni kezdjük a kurkumás, borsos mézet, sokat tehetünk a betegség elharapózása ellen. Ezzel és az immunrendszerünk erősítésével átvészelhetők az ősszel és a tél végén jelentkező megfázásos fertőzések.
Érdemes a mézet közvetlenül méhésztől beszerezni. Ennek egyik oka, hogy a boltban kapható mézet csomagolás előtt általában felhevítik, hogy könnyen üvegezhető legyen és hosszú ideig folyékony maradjon a polcon. Viszont a hevítés során csökkennek vagy tönkremehetnek a mézben található értékes enzimek. Persze, hogy hevítve volt-e a méz vagy sem, azt a méhésszel is érdemes tisztázni.
Amennyiben a méz kristályos – ez teljesen természetes jelenség, sőt a méz valódiságának és kezeletlenségének egyik bizonyítéka – olvasszuk fel úgy, hogy a mézesüveget egy vizesedénybe helyezzük, majd alacsony hőmérsékleten kavargatjuk, míg valamennyire felolvad. Ne hevítsük 40 fok fölé.
Kurkumás, borsos méz recept:
- 3 evőkanál teljes értékű méz (hárs, gesztenye, pohánka, akác stb.)
- 1 evőkanál kurkumapor
- 1/2 teáskanál őrölt bors
Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan összekeveredik a mézzel, majd a keveréket egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjen. Fontos, hogy lassan fogyasszuk, „szopogatós” cukorka gyanánt. Hagyjuk hatni a szánkban és a torkunkban, vagyis ne igyunk és együnk utána legalább fél, egy órán keresztül. Napjában kétszer, háromszor fél kiskanálnyit használjunk maximum 3-4 napon keresztül.
További tanácsok
- A megfázásos szezonban fogyasszunk kevés vízben propolisztinktúra cseppeket, amelyek a méhésztől szintén beszerezhetők.
- Csökkentsük a napi szénhidrát bevitelünket (cukrot, kenyeret, süteményeket, gyümölcsöket). Mézből is legfeljebb egy-két evőkanállal – 30-60 grammot- fogyasszunk ebben az időszakban naponta.
- Igyunk hársfateát (vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét) hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába!
- Vigyázzunk a testünk melegére!
- Inhaláljunk gyógynövényeket (hársfa, bodza, kamilla keverékét), néhány csepp propoliszt.
- Fogyasszunk C és D vitamint.
- Szellőztessünk gyakran.
- Hagyjuk el a tehéntej fogyasztását.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu