Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az ellenőrzés során egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást.
Miközben a kenyér szerepe a hazai étkezési kultúrában állandó, van, ami viszont folyamatosan változik. Így például időről időre átalakulnak a táplálkozási szokásaink, ami megmutatkozik a kenyérválaszték iránti igények növekedésében is. Ma már számtalan kenyérfajtával találkozhatunk a boltok polcain. A Magyar Élelmiszerkönyv hivatalosan 15 kenyérfajtát különböztet meg.
Sokan döntenek a teljes kiőrlésű kenyerek fogyasztása mellett, ami az utóbbi időszakban igazán népszerű lett. A Szupermentán ezúttal 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt felhasználásával készült előrecsomagolt, szeletelt terméket vizsgáltak. Nemcsak a liszt típusát, hanem a termékek formáját tekintve is változatos termékeket választottak ki. Szerencsére ebből a szempontból is számos típussal találkozhatunk a boltok polcain. A tesztbe formában sült (toast), vekni és cipó formájú termékek kerültek be. A „toast” típusú termék nagyjából négyzet alakú, vékony szeletekből áll, ami kitűnően alkalmas pirítósnak vagy sütőben készített melegszendvicsek alapanyagának.
Jöhet is a kérdés, hogyan került a teljes kiőrlésű kenyerek tesztjébe két Graham-liszt felhasználásával készült termék? A Graham-liszt és a teljes kiőrlésű búzaliszt hasonlóak, hiszen a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazzák (beleértve a csírát és a korpát is). Lényegi különbség a két termék között, hogy a Graham-liszt szemcsemérete nagyobb. Így adta magát a feladat, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek mellett megvizsgáljuk a Graham-liszt felhasználásával készült termékváltozatokat is.
Kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.
Minőség szempontjából a tartósítószer és savfok vizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők.
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.
Szupermenta tipp
- A szeletelt és előrecsomagolt kenyerek esetében a penészek könnyebben elszaporodhatnak. A penészesedés a kenyérre jellemző mikrobiológiai romlás, ami ártalmas lehet az egészségre. A folyamat kialakulásának okát döntően meghatározza az alapanyag érzékenysége, a megfelelő hőmérséklet, a nedvességtartalom, és az oxigén jelenléte. Ebben a termékkategóriában tehát nagyon fontos, hogy az előállító üzemben a már teljesen lehűlt kenyeret csomagolják be, elkerülvén a páralecsapódást a csomagoláson. A kenyerek csomagolásához felhasznált csomagolóanyagnak megfelelő tisztaságúnak kell lennie. A becsomagolt kenyeret száraz, hűvös helyen, napfénytől védve kell tárolni, ezzel elkerülve, hogy a csomagolt kenyér befülledjen és emiatt bepenészedjen. Figyeljünk oda az otthoni tárolásra, tartsuk be a jelölésen szereplő – “száraz, hűvös helyen, napfénytől védve tárolandó”- tárolási feltételeket. Megbontás után is tartsuk hűvös helyen, és lehetőleg csak annyit vásároljunk, amennyit 1-2 napon belül elfogyasztunk. Ha penészes ételt/élelmiszert talál a konyhában, ne szagolgassa, mert légzőszervi problémát okozhat, zacskóban lezárva dobja ki. Tisztítsa meg és fertőtlenítse a helyet, ahol a penészes élelmiszert tárolta, ellenőrizze a penészes élelmiszer közelében lévő termékeket, hogy nem fertőződtek-e. Már a vásárláskor érdemes figyelni, a szemmel láthatóan penészes terméket ne vegyük meg és ne fogyasszuk el! Amennyiben Ön penészes, de bontatlan és megfelelő minőség-megőrzési idejű terméket vásárol, bejelentésével segítheti munkánkat. A bejelentést megteheti Nébih zöld számán: 06-80-263-244, vagy írásban az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e mail címen továbbá a Nébih Navigátoron keresztül is.
- Mivel a kenyér egy olyan termékkategória, amin belül valóban széles választék tárul a vásárlók elé, érdemes a saját igényeinket és szükségleteinket átgondolva, a kínálatot felmérve, körültekintően kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt. 15 kategórián belül a termékek többféle lisztből és lisztkeverékekből készülhetnek. Mivel a pontos információkról minden esetben a termékek jelölésén tájékozódhatunk, lényeges, hogy a jelölések tartalma megfeleljen a jogszabályban előírtaknak. Ezt kívánjuk elősegíteni a Nébih rendszeres ellenőrzései révén.
A legkedveltebb teljes kiőrlésű „kenyerek” kedveltségi eredményéhez kattintson ide.
Forrás: MTI / Szupermenta