Korábban ez a kérdés kevésbé merült fel, hiszen régebben sok szempontból önellátó volt a társadalom, ha mégsem, piacon, közvetlenül a termelőtől, termék előállítótól vásároltunk, ezzel szemben ma globalizált világban élünk. Magunk is meglepődnénk azon, ha egy-egy bevásárlásunk után ki kellene számolnunk, hogy „hány kilométert eszünk?”, azaz mennyit utaztak a megvett termékek, míg elértek a bolt polcaira.
Ma Magyarországon az élelmiszerek több mint 65%-át 400 nm-nél nagyobb üzletben, szupermarketban vásároljuk meg, és sajnos a nagy üzletekre jellemző a központosított árubeszerzés, így itt csak elvétve találkozunk a környékből származó termékkel – hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége.
Az áruk, termékek utaztatása a szállításból eredő környezetszennyezés mellett még egy komoly veszélyt rejt magában: nem tudjuk, hogy azt a terméket ki, hol és hogyan állította elő. Használt-e például valamilyen növényvédőszert, tartósítószert az előállítás során, és ha igen, mifélét (az EU területén jellemzően egységes az ezzel kapcsolatos szabályozás, de ha az unión kívülről érkezik az áru, már vannak jócskán eltérések a szabályozásban). Emellett fontos szempont, hogy az, aki termelte, előállította, vajon kapott-e méltó fizetést érte, nem kapcsolódik-e kizsákmányoló gyermekmunka a termékhez.
A közvéleménykutatások szerencsére azt mutatják, hogy van remény, egyre több helyen létesül termelői piac, alakulnak bevásárló-közösségek, és a magyarok egyharmada törekszik arra, hogy magyar terméket válasszon.
Bár azt szinte mindenki elismeri, hogy a magyar élelmiszerek kiváló minőségűek, a vásárlók kétharmada elsősorban az élelmiszerek ára alapján dönt annak megvásárlása mellett. A zöldségek és gyümölcsök esetében szerencsére jobb a helyzet, egyre többen keressük a helyben termett terményeket, akár közvetlenül a termelőtől termelői piacon vagy szedd magad akciók keretében.
Mit tehetünk fogyasztóként?
- Érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e a megvásárolni kívánt termékre. Ehhez nagy segítséget nyújthat egy bevásárlólista, így kisebb a csábítás, hogy olyasmit vegyünk, amit aztán csak kerülgetünk – vagy élelmiszer esetén kidobunk, mert megromlik, mielőtt elfogyaszthatnánk.
- Ha a vásárlás mellett döntünk, mindenképp nézzük meg, hogy a termék honnan származik, keressük a helyi termékeket, hazai árucikkeket, hiszen ebben az esetben a hazai gazdaságot támogatjuk, és nem mellesleg a szállításból eredő környezetszennyezés is jóval alacsonyabb.
- Nagyon fontos, hogy idénygyümölcsöket és -zöldségeket vásároljunk. Így mindig vitaminban dús, zamatos ízű terményt fogyaszthatunk, ráadásul a növényvédőszer-maradványoktól, tartósítószerektől sem kell tartanunk.
- Keressük a környezetkímélő gazdálkodásból, illetve méltányos kereskedelemből származó, bio- és fairtrade termékeket, amelyek előállítása során óvják a környezetet, és a termelők biztos megélhetését is garantálják.
Forrás: mtvsz.hu