A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet sok háztartásban az élelmiszertartalékok felhalmozásával is járt. A járványügyi intézkedések enyhítésével együtt most itt az ideje átnézni ezeket a tartalékokat, hogy lehetőleg semmi ne menjen veszendőbe.
A Nébih és az Élelmiszerbank arra buzdít mindenkit, aki úgy látja, hogy van olyan tartós élelmiszer az otthonában, amit a lejárati idejéig már nem fogyaszt el, gondoljon azokra, akik segítségre szorulnak. A program részeként a Nébih és az Élelmiszerbank országszerte több átvételi pontot is „nyit”, ahol a lakosok 2020. június 16-áig leadhatják az adományaikat.
A gyűjtőpontokat térképes és kereső formában ide kattintva találhatjuk meg.
Az összegyűlt tartós élelmiszereket az Élelmiszerbank partnerszervezetei juttatják majd el a rászorulóknak.
Milyen élelmiszereket adományozhatok?
Olyan élelmiszert, amelyet Te magad is jó szívvel elfogyasztanál, s amely az alábbi feltételeknek megfelel:
- Legális kereskedelemben vásárolt
- Csomagolt élelmiszer, az eredeti bolti csomagolásában
- A csomagolása nem sérült
- Tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel rendelkezik
- A minőségmegőrzési idejéből még legalább 1 hét hátravan, amikor átadod
- A termék nincs felbontva
- Nem fagyasztott vagy hűtést igénylő élelmiszer
- Nem házi készítésű élelmiszer
- Van rajta magyar nyelvű felirat
- Nincs rajta szemmel látható szennyezés
- A gyártói ajánlásoknak megfelelően tároltad (általában: hűvös, száraz helyen)
- Semmilyen szempontból nem tűnik gyanúsnak számodra
Az élelmiszerbiztonsági szempontok azért ilyen fontosak számunkra, mert az adományodat rászorulókhoz juttatjuk el. Vannak köztük gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű személyek is. Azt szeretnénk, hogy az adomány igazi segítség és öröm legyen számukra, ne pedig kockázati forrás.
Az adományozási programot nem csak élelmiszerrel, hanem más módokon (például önkéntes munkával, pénzbeli felajánlással) is lehet segíteni: https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hogyan_segithet.html
Forrás: Nébih