Gyakori probléma, hogy sok 30-50 éves felnőttnek még mindig van pattanása. Okozhatja a növekvő stressz, az ingadozó hormonszint, új gyógyszerek és a táplálkozás is.
A magas zsírtartalmú, cukor- és tejtermékek, zsíros ételek és édességek felnőtteknél növelhetik a pattanások kialakulásának kockázatát. Az okokat a szakértők sem értik pontosan, az emberek eltérően reagálnak a táplákozás során bevitt anyagokra, egy csokoládé elfogyasztásakor sem mindenki tapasztalja magán a pattanások megjelenését. A szakértők szerint a felnőttkori pattanások ellen az étrend megváltoztatásával jelentős eredményt lehet elérni, például több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani.
Francia kutatók megállapították, hogy az olyan ételek, mint a tejcsokoládé vagy cukros italok, felnőtteknél pattanásokat kialakulásához vezet. „Úgy tűnik, hogy kutatásunk eredményei alátámasztják azt a feltételezést, miszerint a nyugati étrend, ami állati eredetű termékekben, zsíros és cukros ételekben gazdag, a felnőttkori pattanások kialakulásával jár együtt” – írták a tanulmány szerzői.
A kutatásban több mint 24 000 francia felnőtt személyt kértek fel arra, hogy tartsanak 24 órás étkezési feljegyzést egy 2 hetes időszak alatt. Tehát jegyezzenek fel mindent, azoknak a mennyiségeit is, amit ettek vagy ittak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a zsíros, tejalapú és cukros ételek válthatják ki a pattanások megjelenését. Megállapították továbbá, hogy:
- napi öt pohár tej vagy cukros ital fogyasztása több mint 50 százalékkal növelte a pattanások kockázatát,
- a zsíros ételek egy adagja, például a sült krumpli vagy édesség, például a fánk 54% -kal növelte a pattanások kialakulásának kockázatát.
Dr. Joseph Zahn , a George Washington Egyetem Dermatológiai Tanszékének professzora szerint a tanulmány eredménye nem meglepő. „Az a tény, hogy a magas glikámiás indexű zsíros és cukros ételek, valamint a tejtermékek pattanásokat okoznak, a legkevésbé lep meg engem” – mondta Zahn a Healthline-nak. „A közelmúltban számos tanulmány igazolta ezt a konkrét kapcsolatot, és sok betegem személyesen észlelte a pattanások megjelenését az ilyen ételek fogyasztásakor.”
„Bár a pontos okok jelenleg nem egyértelműek. A jelenlegi tudásunk a kérdés kapcsán, hogy ezek az ételek miért okozhatnak pattanást, az, hogy szerepet játszhatnak bizonyos hormonok, például az inzulin vagy androgének szabályozásában, amelyekről már tudjuk, hogy a pattanások kialakulását okozhatják”- magyarázta Zahn.
Az alacsony cukortartalmú és telítetlen zsírsavakban gazdag étrend számos betegség ellen nyújt védelmet. Az egészség szempontjából az optimális a cukor és a telített zsírsavak korlátozása, a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék, valamint a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása lehet az étrendi változtatás alapja.
A bőrtisztításhoz hasznos tápanyagforrások:
- sovány húsok (borjúhús, házi csirke, pulyka, nyúl, szójabab)
- gabonafélék (hajdina, rizs, zabpehely, árpa)
- savanyú tej (joghurt, alacsony zsírtartalmú túró, tejföl, sajt)
- zöldségek (cékla, paradicsom, uborka, sárgarépa, káposzta, hagyma, fokhagyma, édes paprika)
- zöldségek (spenót, petrezselyem, zöldhagyma, sóska, kapor)
- hüvelyesek (borsó, lencse, bab)
- rozs vagy korpa kenyér
- gyümölcsök (banán, kajszibarack, őszibarack, szilva, citrusfélék, körte)
- bogyós gyümölcsök (málna, áfonya, szamóca, szőlő, ribizli)
- italok (víz, zöld és gyógynövény tea, friss gyümölcslevek, házi gyümölcskonzervek)