Szálka Brigitta dietetikus receptje
Hozzávalók 1 tepsihez kb. 24 db csigához:
Tésztához
- 400 g finomliszt
- 100g durumliszt
- 5 evőkanál eritritol
- csipetnyi konyhasó
- 80 g vaj
- 2,5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
Töltelék
- 2 közepes alma
- 10 g vaj
- 80 g darált mandula
- 5 evőkanál eritritol
- 1 teáskanál fahéj
- 50 g olvasztott vaj-a csigák lekenéséhez
Almás-mandulás töltelék elkészítése
Az almákat megmossuk, magházukat eltávolítjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, a vajon megpároljuk, kb. 5 perc után hozzáadjuk az eritritolt, a darált mandulát és a fahéjat.
Tészta elkészítése
Kenyérsütő gépben kelesztve:
A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a hideg tejjel. A kenyérsütő előírásának megfelelő sorrendben beleöntjük a formába az élesztőt, a sót, a liszteket, a vajas tejet, a tojást (egész tojást és egy sárgáját) a megfelelő kelesztő programon elkészítjük a tésztát.
Hagyományos módon:
Langyos tejben elkeverjük a cukrot, felfutatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tejet, a sót, a tojást és a langyos vajat. Kidolgozzuk, megdagasztjuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat – kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie.
Csigák elkészítése
Lisztezett felületen fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük az almás-mandulás töltelékkel. Feltekerjük, majd éles késsel kb. másfél cm magas csigákat vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a csigákat, 10 percet kelni hagyjuk őket, tetejüket olvasztott vajjal lekenjük. Előmelegített sütőben 200 fokon (légkeveréses: 180 fokon) 10 percig, majd 170 fokon (légkeveréses: 150 fokon) további 10 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna, fedjük be alufóliával, nehogy megégjen!
1 darab csiga energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 160 kcal
Szénhidrát: 18 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 7 g
Rost: 2 g
Forrás: diabeteszinfo.hu