Narancsos, sütőtökös zöldsaláta -Szálka Brigitta dietetikus receptje
Hozzávalók 4 személyre [a szögletes zárójelben lévő számok az egyszemélyes adag mennyiségére vonatkoznak]
- 1 fej [40 g] jégsaláta, vagy más salátaféle/ salátafélék keverve
- 200 g [50 g] kimagozott sütőtök
- 1 db [20 g] sárgarépa
- 1 db [1/4db] narancs
- 1 nagy fej [1/4 fej] lilahagyma
- 2 evőkanál [1 teáskanál] tökmagolaj
- balzsamecet – ízlés szerint
Elkészítés
A tököt hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, még egyszer félbe vágjuk (azaz negyedeljük) héjastul sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben nem teljesen puhára sütjük. A kihűlt, meghámozott tököt felkockázzuk. A zöldsalátát megmossuk, a hagymát vékonyra vágjuk, a sárgarépát burgonyahámozóval felcsíkozzuk. A saláta hozzávalóit egy tálba tesszük, fogyasztás előtt megcsepegtetjük tökmagolajjal és balzsamecettel.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 151 kcal
Szénhidrát: 17 g
Rost: 5 g
Zsír: 7 g
Fehérje: 3 g
Forrás: diabeteszinfo.hu