Szigorodik a forgalomban lévő élelmiszerek minőségét szabályozó Magyar Élelmiszerkönyv. A cél a jobb minőségű és egészségesebb élelmiszerek előállítása, ami a hústartalom növelésén túl vonatkozik majd a zsír és a só mennyiség csökkenésére is – tudjuk meg a Kossuth Rádió Napközben című adásából.
Az új húskészítményekre vonatkozó előírás minden szabályozott terméknél, termékcsoportnál javítja a minőséget, minden esetben nő a minimális hús- és fehérjetartalom. A virslinél a régi szabályozás 40 százalékos hústartalmat írt elő, ez 51 százalékra nő, de a szafaládé kötelező hústartalmát is megemelték, 55 százalékra. A májas termékek esetében 12 százalék volt a korábban elvárt minimális májtartalom, ez 25 százalékra fog emelkedni.
Szigorodik a párizsi, a sütő kolbász, a parasztsonka és a parasztkolbász leírása is, így tehát számtalan hazai áruféleség színvonala és megítélése változhat, de vajon emiatt nőhet-e az előállítás önköltsége, várhatóak-e áremelkedések?
Esetleg más néven, de a régi összetevőkkel és áron megjelenhetnek-e majd olyan új termékek, amelyek befolyásolhatják a piacot és az ár-érzékeny hazai vásárlókat? S milyen hatósági ellenőrzések várhatóak a szigorításokat követően?
Ezekre a kérdésekre részletesebb választ kaphat a teljes adás meghallgatásával.
Forrás: Kossuth Rádió/Napközben
12 hozzászólás
Tuza Edit liked this on Facebook.
Judit Kováts liked this on Facebook.
Buzogány Ákos liked this on Facebook.
Gabriella Kovács liked this on Facebook.
Eszter Kövy liked this on Facebook.
Piroska Kovács liked this on Facebook.
Christine Sultan liked this on Facebook.
Hat, komolyan mondom, hogy ez egyszruen eszmeletlen, cinikus es gyilkos ! Meg hogy igaci hus virsliben ?
István Károly Kiss liked this on Facebook.
Már ez is szenzáció? Hova süllyedtünk!
Gschwindt András liked this on Facebook.
Új kihívás az enzimeim számára. Hússal szembesülnek!!!