Jót tehet a szívnek a csokoládéfogyasztás

14

Brit szakemberek szerint a csokoládéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenését eredményezheti. Kutatásuk azonban nem állapított meg közvetlen kapcsolatot a kakaó és az artériák egészsége között – olvasható a hirado.hu-n. 

Korábban számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, ám világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel. A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmányban az Aberdeeni Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinál vizsgálták meg a csokievés és a szívbetegség közötti kapcsolatot, ezután átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

Összefüggésbe hozták a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, valamint a koleszterinszintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Eredményeik alapján statisztikailag azok között fordult elő a legkisebb arányban szívbetegség, akik – bevallásuk szerint – a legtöbb csokoládét ették.

„A tanulmány szerint a jelentős csokoládéfogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefüggést mutat a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel” – írták a kutatók.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com