A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verejtékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványianyag készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válása (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza.
A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirint vagy íbuprofent használjunk, ne paracetamolt, amely károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.
A másnaposság enyhítésére próbáljuk ki az alábbi trükköket:
Ébredés után
- Amint felkeltünk, igyunk meg két nagy pohár vizet a kiszáradás ellensúlyozására.
- Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút- vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét.
- Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.
Gyógyító harapnivalók
- Amint úrrá leszünk az émelygésen, együnk egy nagy tányér forró csirkehúslevest. Ez pótolja a sót és a káliumot, amit a szervezetünk elveszített.
- A banánturmix különösen jól pótolja a káliumot és a többi tápanyagot, a hozzáadott méz pedig fruktózban gazdag.
- Ha bírunk enni, a könnyű ételeket részesítsük előnyben, például a sok fruktózt tartalmazó friss gyümölcsöt és mézet. A szalonnás tojást hagyjuk inkább a következő napra.
Alvás helyett
- Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy elmegyünk kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet természetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.
A megelőzés ereje
- Ha olyan társasági eseményre megyünk, ahol alkoholt szolgálnak fel, indulás előtt együnk valamit. Ilyenkor nyugodtan előnyben részesíthetjük a kicsit zsírosabb ételeket, hiszen a zsírok réteget vonnak a belek falára, lassítva az alkohol felszívódását. Az ital így kevésbé száll a fejünkbe, és másnap is jobban érezzük magunkat. Természetesen a mértéktartás sem árt.
- A „színes” alkoholos italok előállítása és érlelése során keletkező úgynevezett kongenerek fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának valószínűségét. A likőrök, a brandy, a whisky és más sötét színű tömények helyett tehát válasszuk inkább a „tiszta” égetett szeszeket, például a fehér rumot, a vodkát, a gint. A fehérbor is kevesebb kongenert tartalmaz, mint a vörös.
- Kortyolgassuk lassan az italunkat. A szervezetünk óránként átlagosan 30 ml alkoholt éget el. Minél több időt adunk neki erre a folyamatra, annál kevesebb alkohol jut az agyba.
- Alkoholfogyasztás közben igyunk szódavizet, gyümölcslevet vagy más alkoholmentes italokat.
Hasznos: A másnaposság még kezelés nélkül is legfeljebb 24 óráig tarthat. Ha még ezután is rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Rendkívül fontos, hogy aíkoholprobiémák esetén beszéljünk orvosunkkal a lehetséges kezelési módokról.
Forrás: otthonigyogymodok.hu
13 hozzászólás
Kaiser József liked this on Facebook.
Ulbert Erzsébet liked this on Facebook.
Loján Éva liked this on Facebook.
Zoltán Horváth liked this on Facebook.
Márti Tóth liked this on Facebook.
Attila Hamvas liked this on Facebook.
Kubatov Klára liked this on Facebook.
Krisztina Szulaczky liked this on Facebook.
Józsa Emese liked this on Facebook.
Tímea Jencsik liked this on Facebook.
Andrea Végh liked this on Facebook.
Bloch Tamas liked this on Facebook.
Gábor Bozsér liked this on Facebook.