Frontérzékenység

3

Sokunkat megvisel az időjárás-változás, hiszen a szervezet számára a csendes, enyhe, derült idő a legkedvezőbb. Egy-egy erősebb fronthatás több betegnél okozhat mellkasi panaszokat, szívritmuszavart és vérnyomás-ingadozást, koszorúérgörcsöt vagy akár szívinfarktust is.

A szélsőséges időjárási helyzetek minden korosztályt megviselnek. Nemcsak az idősebbeknél, hanem a gyermekeknél is tapasztalhatunk nyugtalanságot időjárás-változáskor, ugyanis az iskoláskorú gyermekek közül minden ötödiknél észlelhető időjárás-érzékenység. A férfiak inkább a meleg-, a nők pedig a hidegfrontra érzékenyebbek.

A frontérzékenység nem tekinthető betegségnek, az egyéni frontérzékenység ténye és mértéke befolyásolja a szervezetünket. Míg fiatalon csak rossz közérzetet vagy nyugtalanságot tapasztalunk, addig a korunk előrehaladtával már egyre markánsabb tünetek jelentkezhetnek. A lelki problémákkal küzdők, a krónikus betegek, a stressznek fokozottan kitett emberek erősebben reagálhatnak a hirtelen fronthatásokra.

A tünetek megelőzése némi önismerettel befolyásolható: például egy melegfront érkezésének napján a szokásosnál is gondosabban kerüljük a migrénünket esetleg kiváltó vagy súlyosabbá tevő ételeket, vörösbort, fűszeres sajtokat, csokoládét. Vegetatív idegrendszerünk „edzése” szintén hozhat eredményt: hosszú távon segíthet például a rendszeres szaunázás, a reggeli váltott (hideg-meleg-hideg) vizes zuhany, vagy egy nyaralás más éghajlaton, hegyvidéki magassági szinten, a környezetváltozás miatt” – tanácsolja Dr. Ajtay Zénó PhD. klinikai főorvos, belgyógyász kardiológus.

Szinte valamennyi szakember véleménye megegyezik abban, hogy a frontérzékenység, ha nem is gyógyítható, de befolyásolható. A tüneteket enyhíthetjük gyógyteákkal vagy masszázzsal. Nyugtató hatása miatt erre a célra alkalmas lehet a levendulaolaj, a citromfű, a rozmaring és az orbáncfű is. Érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást és a dohányzást, figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, könnyen emészthető ételekre, mert egészséges életmóddal a frontok okozta tüneteket csökkenthetjük.

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com