Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, tehát aki feszültséget él át, annak lassul az emésztése, így ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban – állapította meg egy amerikai kutatás, amelyet nők körében végeztek. A fogyást is nehéznek találják, mivel lassabban hasznosul a bevitt táplálék – idézi a The Daily Telegraph a Biological Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányt.
Ugyanazt az ételt adták a résztvevőknek, majd megkérdezték, mekkora stresszt élnek át, ezután megmérték az elégetett kalóriák mennyiségét. Azt találták, hogy akik az előző nap egy vagy több stresszel járó eseményt éltek át, azonos táplálék fogyasztása után kevesebb kalóriát égettek el, mint akik nem tapasztaltak feszültséget. A különbség a kutatók szerint öt kilogrammra is rúghat egy év leforgása alatt.
Stressz hatása alatt a vizsgált nőknél magasabb volt az inzulinszint is, ami segíti a zsírraktározást. A tárolt zsírt az ő szervezetük kevésbé oxidálta, vagyis kevesebbet égetett belőle „üzemanyag” gyanánt – írták a kutatók.
Az Ohiói Állami Egyetem tudósai 58 középkorú nőt kérdeztek arról, mennyire volt stresszes az előző napjuk. Olyan menüt adtak nekik, amely 950 kalóriát és 60 gramm zsírt tartalmazott. Az evést követő hét órában a stresszről beszámoló résztvevők átlagosan 104 kalóriával égettek el kevesebbet, mint akik nem éltek át feszültséget. Elmondásuk szerint a stressz forrása lehetett a kollégákkal, házastárssal, barátokkal folytatott vita, a gyerekekkel kapcsolatos gondok, a munkahelyi nyomás. Csak hat nő mondta, hogy teljesen stresszmentes volt a napja.
A kutatás során fogyasztott menü tojásból, pulykakolbászból, kekszből és szószból állt, nagyjából annyi kalóriát és zsírt tartalmazott, mint egy duplahúsos hamburger és egy adag sült burgonya. „Nem különleges mennyiség, ha összevetjük azzal, amit sokan sietve, menet közben magunkhoz veszünk” – mondta Jan Kiecolt-Glaser, az egyetem Viselkedési Orvostani Intézetének igazgatója.
Martha Belury, a tanulmány társszerzője azt tanácsolta, stressz idején jobb kerülni a vigaszul fogyasztott ételeket, vagyis az úgynevezett kényeztető falatokat. „Senki sem élhet kellemetlenségek nélkül, de azt megteheti, hogy egészséges élelmiszereket tárol a hűtőjében, kamrájában, így van választása, ha gondok gyötrik és jól esne valami finomsággal nyugtatni magát” – magyarázta a kutató.
Forrás: MTI