Van összefüggés a vörös hús fogyasztása és a mellrák között

1

Azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hamburgert, steaket és más hasonló ételeket, kissé magasabb lehet a mellrák kockázata – derült ki a Harvard Egyetem legújabb kutatásából.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a vörös húsban gazdag étrend összefügg a rák egyes fajtáival, főként a bél- és a hasnyálmirigyrákkal. A mellrák kialakulásában játszott szerepéről azonban nem volt elegendő bizonyíték.

A több mint 88 ezer, 26-45 éves nő adatait elemező tanulmány 1991-ben kezdődött. A hölgyek a vörös hús fogyasztásának gyakoriságára a soha vagy havi egy alkalomtól a napi hat vagy annál is több adagig terjedő válaszokat adtak meg. Amikor 2006-ban az első eredményeket publikálták, a kutatók már sejteni vélték, hogy van összefüggés a vörös hús és a mellrák között.

Húszéves követési idő után azoknál a nőknél, akik a legtöbb vörös húst ették, minden ezer főre plusz 6,8 mellrákos eset fordult elő. Azt a lehetőséget azonban nem zárták ki a kutatók, hogy más tényezők is magyarázhatják a vörös hús gyakori fogyasztása és a mellrák közötti látható összefüggést.

A fejlett országokban élő nőknél 12,5 százalék eséllyel alakul ki mellrák. A tudósok úgy vélik, a vörös hús fehérjéi felgyorsítják a sejtosztódást és a daganat növekedését. A húskészítmények nitrátjait már lehetséges rákkeltő anyagként tartják számon.

 

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com