A lisztérzékenység a jéghegy-betegségek közé tartozik, az érintettek 10 százaléka van tisztában az állapotával, holott a megszűntetéséhez elég lenne a felismerés és a diéta. Magyarországon minden 100 emberből egy érintett, ám a felismert betegek száma 1000 főből jó, ha egy.
A coeliakia vagy gluténszenzitív enteropátia (GSE) egy olyan betegség, mely során az étkezéssel bevitt glutén hatására sérül a vékonybél nyálkahártyája, tápanyag-felszívódási zavar alakul ki. A betegség leggyakoribb formájában emésztőrendszeri tünetekkel jár, de nagyon gyakran a súlyos tüneteket okozó lisztérzékenység is rejtve marad. A lisztérzékenység alapvetően örökletes, kialakulásában azonban a környezeti tényezőknek is szerepe van. Az immunbetegség addig áll fenn, amíg a beteg glutént fogyaszt, ennek elhagyásával valamennyi tünet megszűntethető.
A lisztérzékenység felismerésében gyakorlatilag bármely szakterületen dolgozó orvos érintett lehet. A gasztroenterológus és az immunológus mellett a háziorvos, a szemész, a belgyógyász, a bőrgyógyász, a hematológus a fogorvos és a reumatológus is találkozhat az adott szervrendszer tüneteit mutató lisztérzékenységgel. A szűrés, mely mindössze egy vérvételből áll, 99 százalékos valószínűséggel kimutatja a lisztérzékenységet. A szűrővizsgálat után a vékonybél szövettani mintavételére is szükség van. A lisztérzékenység gyakran társul szervspecifikus betegséggel (például 1-es típusú cukorbetegség) a diagnózis felállítását követően további szűrésekre is szükség lehet.
- A lisztérzékenység gyermekkorban klasszikus tünetekkel jár. Gyulladásos állapot miatt felszívódási zavar alakul ki, mely hiánytünetekhez vezet. Vérszegénység, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, alacsony növés, fogfejlődési zavarok, fehérjehiányos állapot lép fel a lisztes táplálék bevezetését követően, általában a 14-18 hónapos kor között, legkésőbb 3-5 éves korig. A gyerekek nyűgösek, ingerlékenyek, kimerültek lesznek, figyelmüket nehéz lekötni, viselkedésbeli problémák adódhatnak.
- Felnőttkorban betegek az emésztőrendszeri tünetek mellett általában kis- és nagyízületi panaszokat élnek át. Nagyon gyakoriak az olyan általános tünetek, mint a fejfájás, memóriazavar, fáradság, vashiányos állapot, meddőség, de jellemzőek még a bőrtünetek is. A felnőtteknél 20-25, de gyakran 35-40 éves kor között jelennek meg a tünetek, amikor sajnos sem az érintettek, sem az orvosok nem gondolnak elégszer erre a betegségre.
Ez az állapot egy életre szól, kezelése szigorúan gluténmentes diétával lehetséges. Az étel nem tartalmazhat búzát, árpát, zabot vagy rozst. Helyettesíteni lehet rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójaliszttel, burgonya- és kukoricakeményítővel. A gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel (gluténmentes, vagy lisztérzékenyek is fogyaszthatják) vagy grafikusan (áthúzott búzakalász) jelzik, hogy nem tartalmaznak glutént. A diétával és minden egyéb gyakorlati tudnivalóval kapcsolatban a liszterzekeny.hu oldalt célszerű felkeresi.
Magyarországon és Kelet-Európában sajnos még gyerekcipőben jár a lisztérzékenyek számára készített boltokban, éttermekben kapható kínálat. Azokban az országokban, ahol szűrik a gyerekeket és nagyobb számban ismerik fel a betegséget, természetesebben kezelik a problémát, a lisztérzékeny betegek könnyebben hozzáférnek a számukra megfelelő táplálékhoz.
.
5 hozzászólás
Istvánné Fülep liked this on Facebook.
Józsa Emese liked this on Facebook.
Viktoria Nagy liked this on Facebook.
István Fülep liked this on Facebook.
Isvánné Bodnár liked this on Facebook.