A megfelelően időzített, adekvát táplálkozással, folyadékpótlással maximális sportteljesítmény, edzés és verseny utáni gyors regeneráció érhető el.
Ma már tudományos vizsgálatok igazolják a sporttáplálkozás fontosságát. Ennek hiányában jelentősen csökkenhet a sportteljesítmény, sérül a szervezet regenerációs folyamata, a vitaminhiányos állapot pedig fokozott sérülékenységhez vezet.
A sporttáplálkozás mind az aktívan, mind a versenyszerűen sportolók tápanyagbevitelére és folyadékháztartására alapuló ajánlásokat tartalmazza. A hazánkban eddig elfogadott „egészségcentrikus” felfogással szemben teret hódít a nemzetközi trendekhez közelítő „teljesítménycentrikus” sporttáplálkozás, az egyénre szabott stratégia, teljesítményfokozás.
A sporttáplálkozás irányelvei
Energiabevitel:
- Megfelelő energiabevitel a testtömeg és az izomerő megtartása érdekében.
- Az alacsony kalóriabevitel izomtömeg csökkenést, csontanyagcsere zavart és fáradékonyságot okoz.
Testtömeg és testösszetétel:
- Az optimális testzsír arányt befolyásoló tényezők: életkor, nem, genetika, életmód, edzésprogram.
- A cél, hogy a súlycsökkenés testzsírból történjen, aerob edzésmunkával kontrollált szénhidrátbevitel mellett.
- A kedvezőtlen testösszetétel gyengébb sportteljesítményt eredményez.
Szénhidrátbevitel:
- Vércukorszint ingadozás megakadályozása.
- Izomglikogén raktárak feltöltése.
- Átlagosan elfogadott érték: 6-10g/testsúly kg.
Fehérjebevitel:
- Az élsportolók szükséglete magasabb, mint a nem sportolóké.
- Állóképesség fejlesztéshez 1,2g-1,4g/testsúly kg, erőfejlesztés alatt 1,6g-1,7g/testsúly kg fehérje bevitele szükséges. A túl sok fehérje fogyasztása csökkenti a kalcium, cink és réz felszívódását.
- Minőségi táplálkozás mellett nincs szükség szintetikus aminosav és fehérje készítményekre.
Zsírbevitel:
- A zsír bevitelét nem szabad mellőzni, azonban a 30% feletti bevitel már elönytelen.
- Minden sportolónak 20-25%-ban szüksége van zsírra, mert ez biztosítja az energiát, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és az esszenciális zsírsavakat.
Vitamin, ásványi anyag, nyomelem bevitel:
- Élsportolóknál a vitaminhiány kialakulásának rizikója magasabb.
- A nem megfelelő vitaminbevitel csökkenti a szervezet ellenállóképességét, rövidíti a regenerációs időt.
- Arányuk rendkívül fontos, mert támogatják egymás szervezetbe való beépülését, ezért komplex multivitamin készítmények fogyasztása javasolt.
- Ásványi anyagokból (pl. kalcium, magnézium, foszfor) naponta több mint 100 mg szükséges, nyomelemekből (pl. vas, cink, mangán, réz) pedig 100mg/nap is elegendő.
Folyadékpótlás:
- A folyadékvesztés csökkenti a sportteljesítményt.
- Két órával edzés előtt 4-6 dl, edzés alatt 10-20 percenként 1,5-3,5 dl, edzés után pedig 4,5-7 dl folyadék elfogyasztását javasolják.
Edzés előtti étkezés:
- Magas szénhidráttartalmú, alacsony zsír-, fehérje és rosttartalmú ételek fogyasztása ajánlott.
Edzés alatti étkezés:
- Nagyon fontos a folyadékpótlás, valamint a folyamatos szénhidrátfogyasztás.
Edzés utáni étkezés:
- Nagyon fontos a lemerült glikogén raktára feltöltése, a gyors regeneráció.
- Zsírban, fehérjében és szénhidrátban gazdag, komplex menü elfogyasztására kell törekedni.
2 hozzászólás
A sporttáplálkozás alapjai http://t.co/RNmxZvB4s1 @szívklub által
Isvánné Bodnár liked this on Facebook.