A makrobiotika összhangot jelent az egyetemes étrendi hagyományokkal és összhangban van az ökológiai renddel, valamint az évszakok változásával. Ez főként azt jelenti, hogy az embernek alkalmazkozni kell a környezetéhez úgy, hogy előnyben részesíti azokat a táplálékokat, melyek a környezetében előfordulnak. A fehérjékben, ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag étrend az egészség fenntartását, a betegségek megelőzését szolgálja.
A táplálékok a taoista szemlélet szerint két fő csoportba soroljuk. Így vannak yin és yang típusú táplálékok.
Legfontosabb ajánlott ételek: gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, gyógyteák, préselt levek.
Megengedett ételek: gomba, szárnyas húsok, rák, halak, kagyló
Nem megengedett ételek: Kóla, kávé, élesztő, sertés- és marhahús, vaj, tej, mirelit termékek, konzerv ételek.
Fontos megjegyezni, hogy a makrobiotikus táplálkozásra való átállás elött célszerű kivizsgáltatni magunkat, és tartsuk be a fokozatosság elvét is!